2009-07-22

Bostadsaffärer i Buenos Aires

Här i Buenos Aires ska vi nu köpa lägenhet, något som vi sedan tidigare bara har erfarenhet av från Sverige. Vi har redan hamnat i, och kommer att fortsätta hamna i situationer som är ovana för oss.

- Det utannonserade priset är ofta 5-10% högre i annonsen än vad det till slut blir. Tvärtom mot hur det funkar i Sverige med andra ord. Säljaren annonserar ut för US$ 68.000, köparen erbjuder 60.000, säljaren begär 65.000 och så kommer man överens om 63.500 till slut. Säljaren kan välja att förhandla med flera samtidigt. Ingen öppen budgivning där priserna trissas uppåt alltså. Mer av en taktisk gissningslek där köparens fråga är: hur lågt kan jag lägga mitt öppningsbud utan att säljaren väljer att förhandla med någon annan istället?

- Bara för att man är överens med säljaren har man dock inte det slutgiltiga priset. Mäklaren ska ha 3-4% av köparen, och en escribano ska ha 2-3%. Escribanon har en notarius publicus-liknande roll och granskar fastighetens, säljarens och köparens eknomiska och juridiska status. För säljare och framförallt köpare ger det en stor trygghet. Utan escribano hade nog en hel del tjyv- och rackarspel kunnat förekomma.

- Betalning sker oftast i tre steg:
1. Seña betalas, en liten symbolisk avgift för att bekräfta köparens intresse.
2. Boleta de compraventa betalas ca 30 dagar senare och är ca 30% av det totala beloppet.
3. Vid escrituro, som avslutar köpet 30 dagar senare, har escribanon gjort sitt jobb och intygar att allt gått rätt till. De sista 70% av beloppet betalas till säljaren och lägenhet och nycklar överlåts.

Detta har vi lärt oss hittills, och vi lär få lära oss en jäkla massa mer.

1 comment: