2009-11-29

Halvtidsunderhållning

Även om man tycker om NBA-lagens dunkande gorillor och bilvinnarskott, och har en viss kärlek för Södertälje Kings försök i genren i form av Svenska Brukshundsklubben och semipensionärerna i dansgruppen Boogie Lovers så finns det ingen underhållning som slår den som argentinska basketligans lag Lanús erbjuder:

Romantiska Buenos Aires

Runt omkring där vi bor är det sagolikt vackert. Slitet, gammalt, romantiskt. Över huvud taget är Buenos Aires den mest kärleksfulla staden jag har varit i.



Första advent

Vi firar första advent med att bruncha på restaurang Olsen, som är en välrenommerad skandinavisk restaurang här i Buenos Aires. Efter det ska vi skåda Zlatan göra underverk mot Real Madrid, och dagen kommer eventuellt att avrundas med städning, uppsättning av två nya små tavlor och en knäckemacka.

Förutsättningarna finns för att det ska bli en bra första advent.
Hoppas att ni också får det.

2009-11-25

Fest hos Don Julio

Det finns en underbar farbror som bor i stadsdelen Colegiales. Han heter Julio och har ett skönt ställe. Julio och ett gäng andra farbröder brukar hänga där, dricka öl, vin och fernetgroggar. Ibland åker de på fiskeresor tillsammans. Julio sägs även vara synsk, och han har vissa kunskaper inom healing.

Stället är inte en regelrätt restaurang, men när människor från området tittar in finns ofta någon mat på spisen, eller så lagar Julio till det som finns i skåpen för en liten slant. Man kan också boka in sig i förväg och tala om hur många som kommer, så fixar Julio någon god mat som kommer in på bordet på stora fat som alla plockar åt sig av. Självklart så fixar han också dryck; vin och öl.

I fredags anordnades en rejäl fest med svenskt tema hos Julio. Svenska matfantomerna Mange och Ammo jobbade hela dagen i Julios kök och på kvällen bjöds snudd på 50 pers på svenska delikatesser såsom Wallenbergare med grönärtspuré, kroppkakor med lingonsylt och skirat smör, Janssons frestelse och hjortrontryfflar. Johanna kryddade nubbe som kronan på verket. Julio och hans polare Luis serverade och fixade.

Våra vänner i bandet Monde Yeux spelade på trottoaren utanför, och stämningen var förtrollande.

Bilderna nedan gör tyvärr inte stämningen rättvisa.
Ammo och Mange donar i Julios kök.
Janssons under folien och kroppkakor på bänken.
Luis och Vero fixar skylten.
Här äts det.
Och här med.
Monde Yeux öser på.
Sen natt utanför julios.

2009-11-19

Boca + Basquet + Blåmögelostpaj

I söndags var vi och bankiren/kocken/globetrottern Magnus, kort och gott kallad Mästaren, bjudna till Sonja och Fernando i La Boca på basket och middag. Lägenheten som de bor i är fullständigt fantastisk! Stora rum, snyggt iordningställda och en fantastiskt stor terrass, med plats för hängmatta, megagrill, katter, blommor, jordgubbsplantor, bord och stolar, tvättstuga, inomhusbar. Och trots allt detta som redan finns där skulle man kunna klämma in en halv basketplan också.

Basket var kvällens tema. Fernandos hemstads lag Lanus gästade Boca Juniors basketlag. Sydamerikas största fotbollsklubb spelar inför 50.000 på La Bombonera (chokladasken), och basketsektionen spelar på La Bombonerita (lilla chokladasken) inför upp till 2.100 åskådare. Kvaliteten på basketen var hög, och det fanns en argentinsk OS-guldmedaljör på planen, och en fd NBA-spelare i Derrick Alston.

Efter matchen fick vi blåmögelostpaj på terrassen. Även blåmögelostskeptikern bland oss älskade pajen!





2009-11-17

Eftermiddagskaffe

Planen var att gå till Rosedal (förvillande likt Rosendal på Djurgården i Stockholm, till namn och faktiskt lite till utseende)som är en rosenträdgård i centrala Buenos Aires. Eftersom parken stängde klockan sjutton och klockan var mer än det när vi kom dit fick vi spatsera vidare. Istället för rosor fick vi kaffe, öl och jordgubbsshake. Helt ok det med.



2009-11-13

Fjäril



I väntan på att hela Buenos Aires samlade kolibri-kolonier ska besöka balkongen, får vi nöja oss med en enkel fjäril.

2009-11-09

Mar de las Pampas II

Här kommer ytterligare några bilder från vår lilla miniminisemester i underbara Mar de las Pampas. Det var oerhört värt att köra de trettiofem milen söder om Buenos Aires för stranden, luften, träden och vår lilla stuga.












Fädernas dag.

Eftersom vi gratulerade våra mödrar på den argentinska Mors dag, så är det klart vi ska gratta våra pappor och svärfäder på den svenska Fars dag. Om än en dag för sent.

Hoppas att ni hade en fin dag pappa och svärfar Kaj, och faran och svärisfaran Hans.

Tur att ni finns!

2009-11-04

Sparris baby!


Det är galet billigt med sparris nu. Ett rejält knippe med tjugofem, trettio sparrisar kostar fyra pesos, vilket är ungefär sju och femtio svenska spänn. Vi äter därför väldigt mycket av denna underbara grönsak dessa dagar.

Till exempel kan man till lunch äta kokta majskolvar till förrätt och sparris, tomatsallad och pinjenötter till huvudrätt.
Oerhört lyxigt, för lite pengar.

ps. just det, huvudrätten innehöll även hemodlad basilika. Ds.